Ръчно плетиво

Полина Миланова

Чакъмче. Ръчно плетиво.

Привет, мили хора! Аз съм Поли от Чакъмче и съм самоук плетач. Думата „чакъмче“ значи десет минутна дрямчица. През 2016г. реших да комбинирам тези любими за мен неща – плетки и дрямки 😊 Появи се Чакъмче като страница във Фейсбук.  И така.. дрямчици, плетене, разплитане, снимане, опаковане, изпращане – наредиха се безброй задачи за вършене. В началото бях сама, с куп домашни любимци, които ме отменяха единствено в спинкането. Имах си и редовна работа, на която разчитах, за да мога да покривам сметките и разходите за материали. Плетенето беше хоби, което ме погълна изцяло – време, внимание, ресурси, енергия – всичко се заплиташе в плетките. Натрупах опит, умения, продукти и в един момент – и много поръчки. И така през 2019г. се наложи да избера – плетене или работа. И не ми беше трудно, просто последвах себе си. Не казах на близки и роднини, за да не ме натоварват чужди притеснения за това дали ще се справям със сметки и т.н. Просто го направих. Вече си имам и помощници. Благодарна съм, че се съгласувах с много сръчни майсторки на плетивото, една от които сега е дясната ми ръка – Зоя. А няколко баби от различни кътчета на България ми помагат да напълня с продукти категория „Шушони“ в сайта на Чакъмче 😊  И така, накратко, хобито ми от малко семенце, за което се грижех с търпение и постоянство, в един момент порасна и започна да дава плодове. Точно както е в природата – необходими са условия и време за развитие.   Тази метафора се появява неслучайно в моята история. От почти година, вместо в Бургас, вече творя в една райска градина. Любопитството ми ме доведе в град Съединение, където исках да се запозная отблизо с куполите на Сферика. Уж за малко, животът под купол взе че ми хареса. Ако плетките ме отнасят в летящи светове, то градината ме връща на земята.

Моят подарък: Урок по плетене в градината на Сферика

Ако усещаш, че искаш да забавиш темпото.. или пък искаш да се вглъбиш навътре в себе си.. плетенето като процес може да е инструмент за това. При мен работи, може и при теб да сработи. Ако искаш да опиташ – заповядай!

Пиши на Полина

Какво можеш да имаш още от мен?

Всичко, що може да бъде изплетено – дрехи, бански, чорапи, одеяла и мн. др.

Знаете ли защо е полезно да носим дрехи от естествени материи – вълна, памук, лен, бамбук и др? Екологичното предимство е само бонус към основното – здравето. Най-големият орган на тялото е кожата. През нея дишаме, приемаме навътре и отдаваме навън. Това движение е много важно за здравето ни. А изкуствените материи го спират. Естветвените влакна дишат като нас. Точно за това и тялото се чувства по-добре с тях. Разгледайте плетения ми свят ето тук

Плетен бански от памук

Този продукт е сантиментален за мен, защото е първото нещо, което изплетох. Но той е сантиментален за цялото си съществуване като продукт на пазара, защото първите бански са били плетени. Още когато не е имало изкуствени материи и технологии за изработването им. Разгледайте тук плетените ми бански от памук!

Пиши на Полина

Назад

Това е началото!
Обратно към всички

Напред

Това е края на пътя!
Обратно към всички