Великото Навън

Мариана Асенова

Великото Навън

Аз съм Мариана – неуморен ученик, откривател, изследовател. Любопитството ме води през строителството като студентка, към новините и журналистиката в Националната телевизия до десетките проекти през последните 20 години.

Вдъхновяват ме хората (от 1 до 101 години), природата, храната, изкуствата.Искам да споделям моето вдъхновение с хората! Вярвам, че всеки заслужава да се чувства лек, радостен и омаян. Да диша с пълни гърди и да се усмихва без видима причина.

Моят подарък: 10 неща, които да опиташ с децата си, за да ги върнеш обратно към Истинското PDF книжка, удобна за даунлоуд

Подготвила съм ви невероятна книжка с 10 неща, които да опитате с децата си, за да ги върнете обратно към истинските неща – нещата, които няма да видят и преживеят в града.

Една малка колекция за малки и големи „Индиана Джоунс“ с горски приключения, изследване на растения, истинска бърза помощ с билки и листенца, рисунки и градинарстване, забавни готварски опити и броене на звезди.

Пиши ми, за да ти изпратя този малък наръчник по приключение!

Пиши на Мариана

Какво можеш да имаш още от мен?

ЖИВА храна – природата в чиния

Храната, която не расте на рафтовете.

Храната на нашите баби. Храната от майката природа.

Затова организирам съботно-неделни срещи под звездите. Какво правим заедно? Учим се да приготвяме и ядем ЖИВА храна, която идва от природата и от традициите.

Събираме сезонната храна, която ни предоставя природата в гората. Ядем я сурова или палим огън и я приготвяме. Каквото ни остане, сушим или запазваме природата в буркан, без да консервираме.

Всяка среща е различна – преживяното е много лично и остава дълго. Стъпваме на традициите и ги предаваме на децата си, за да има и за техните деца.

Пиши ми, ще ти разкажа кога е следващата среща.

Великото НАВЪН – Концепция за живот в природата

Великото Навън е преживяване за големи и малки! Учим в горска класна стая. Спим под звездите. Къпем се в реката и със слънчева вода. Храним се с местна, сезонна, прясно събрана и приготвена храна. Заедно преживяваме природата по начин, който ни липсва в съвременния живот. Например…Природата в чиния: ядем жива храна, която не расте по рафтовете на магазините и често е определяна като бурен.

Природата в леглото: спим под звездите в комфорта на палатката, в директен досег и близост до земята.

Природата в банята: мием се със слънчева вода и се охлаждаме в естественото „джакузи“ в реката.Природата в „класната“ стая: учим от най – добрия учител – природата и в най – яката класна стая – горската. През най – ефикасния метод – личното преживяване.

БОНУС: Музиката на омайните пилета, пантомимата на гущерчетата, танцът на пеперудите и акробатичните номера на катерицата на ореха са само част от природните спектакли.Имаме и китари и тарамбуки за музика и песни вечер край огъня.

Ако нямате село за децата си, ние имаме и го споделяме с всеки, който иска да опита този волен начин на живот. Пиши ми тук.

Учене чрез изкуство

Езиците на различните изкуства са чудесен инструмент за преподаване на който и да е учебен предмет. Позволяват ни да поставим учащия се (дете или пораснал) в различна роля – изследовател, откривател, автор, публика, анализатор.

В музиката, театъра, киното, танцовото или изобразителното изкуство има всичко – и език (роден и чужд), и математика, и история, и биология, дори и физкултура.

Резултатите са блестящи – наученото остава дълго в главите, а неусетно сме развили и повече от важни за децата днес качества и умения: креативност и чувствителност, работа в екип, планиране на задачи и представяне пред публика.

Пиши на Мариана

Назад

Това е началото!
Обратно към всички

Напред

Това е края на пътя!
Обратно към всички